ANP17 jun '11 22:16

Wall Street sluit licht hoger

NEW YORK (AFN) - Beleggers op Wall Street reageerden vrijdag opgelucht, toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy aangaven het in grote lijnen eens te zijn over de aanpak van de schuldenlast van Griekenland. De schuldencrisis in Europa wierp de afgelopen week een schaduw over de beurzen in Amerika.

Vrijdag vonden de koersen van de aandelen weer aarzelend de weg omhoog. Beursbarometer Dow-Jonesindex was uiteindelijk een fractie hoger dan bij het afsluiten van de voorgaande beursweek (11.951 punten).

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,4 procent hoger op 12.004,36 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 0,3 procent naar 1271,50 punten. De Nasdaq-index, van de belang voor de technologiesector, liet een daling zien van 0,3 procent naar 2616,48 punten. RIM, de fabrikant van de Blackberry, ging fors omlaag, nadat uit kwartaalcijfers bleek dat de onderneming veel concurrentie ondervindt van andere smartphones.

Sarkozy

De euro steeg vrijdag weer in waarde ten opzichte van de dollar, maar een daling van de olieprijzen gaf aan dat de beleggers nog steeds tobben over de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds stelde vrijdag een prognose over de groei van de Amerikaanse economie neerwaarts bij, en liet bovendien weten dat zowel de Amerikaanse regering als de Europese landen met vuur spelen als ze niet snel de overheidstekorten terugdringen.

Sarkozy zei vrijdag dat er geen tijd verloren mag gaan bij de aanpak van de schuldenlast van Griekenland. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen maandag en dinsdag over het vrijgeven van een nieuwe tranche van 12 miljard uit het pakket van leningen voor Griekenland. Het Griekse parlement moet dan nog wel instemmen met een zwaar bezuinigingspakket.

De euro noteerde 1,4301 dollar, tegenover 1,4310 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.

Gerelateerde artikelen