ANP12 mrt '11 07:19

Voor belegger Buffett volstaat laag loon

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. EPA
De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. EPA

OMAHA (AFN) - De rijkste belegger ter wereld ziet opnieuw af van een loonsverhoging. De Amerikaan Warren Buffett heeft vorig jaar een bescheiden loon van 100.000 dollar (ruim 70.000 euro) ontvangen, net als de afgelopen 29 jaar. Hij wil ook de komende jaren geen opslag. Dat blijkt uit de uitnodiging voor de aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway.

Buffett heeft in het verleden scherpe kritiek geuit op buitensporige beloning van managers. Tijdens de kredietcrisis viel hij vooral uit naar bankmanagers, die bonussen kregen ondanks slechte prestaties.

Van zijn jaarloon betaalt Buffett zelfs nog 50.000 dollar terug, wegens privételefoontjes en portokosten.

Bijbaan

Bovenop zijn loon krijgt Buffett wel 350.000 dollar om bewakers te betalen. Ook ontvangt hij 75.000 dollar voor zijn bestuurswerk bij de Washington post, waarin hij veel aandelen heeft. Deze bijbaan geeft de 80-jarige echter in mei op.

Buffett heeft eigenlijk helemaal geen salaris nodig. De belegger bezit via zijn beleggingsfonds een privévermogen van naar schatting 50 miljard dollar (ruim 33 miljard euro). Hij staat daarmee op de derde plaats in de ranglijst van de rijkste mensen op aarde. Alleen de Mexicaan Carlos Slim en de Amerikaanse Microsoft-oprichter Bill Gates hebben meer geld.

Het fonds Berkshire Hathaway bezit aandelen in grote concerns als Coca-Cola en verzekeraar Munich Re. De Amerikaan heeft het grootste deel van zijn vermogen beloofd aan goede doelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen