ANP10 mrt '11 15:18

PVV'ster kan snel van Turkse nationaliteit af

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat er vanuit dat de dubbele nationaliteit van een Gelders kandidaat-Statenlid van zijn partij snel is aangepast. Petra Kouwenberg heeft de Nederlandse en Turkse nationaliteit, maar wist daar volgens Wilders tot voor kort zelf niets van.

Kouwenberg wil van haar dubbele nationaliteit af en zal daarvoor vrijdag de Turkse ambassade bezoeken. Dat liet Wilders donderdag weten. Volgens een woordvoerder van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) kan iemand gemakkelijk afstand doen van zijn Turkse nationaliteit, alleen moet hij zich dan bij het consulaat melden en niet bij de ambassade. De persoon in kwestie moet dan een verklaring afleggen bij het consulaat dat hij of zij afstand wil doen van de Turkse nationaliteit. Ook moet iemand nog een tweede nationaliteit hebben, omdat hij of zij anders geen enkele nationaliteit meer heeft.

De PVV heeft zich in de Tweede Kamer altijd fel verzet tegen politici met een dubbel paspoort omdat dan conflicterende belangen zouden kunnen ontstaan. Donderdagochtend werden de vorige week gekozen Statenleden geïnstalleerd in de Gelderse Provinciale Staten. Kouwenberg legde daarbij op het Provinciehuis in Arnhem de belofte af.

Geen commentaar

Kouwenberg wilde zelf niet reageren op de kwestie, liet ze voorafgaand aan haar installatie weten. Ook volgens de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber wist Kouwenberg pas sinds kort van haar dubbele nationaliteit en viel ze van haar stoel toen ze het hoorde.

De consulaten en de ambassade van Turkije wilden geen commentaar geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen