ANP13 jun '11 16:34

Kamer blijft kritisch over hulp Griekenland

Ronald Plasterk. ANP
Ronald Plasterk. ANP

DEN HAAG (AFN) - De Tweede Kamer blijft bijzonder kritisch over nieuwe hulp aan Griekenland. PVV en SP zijn niet tevreden met de brief die minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag aan de Kamer stuurde en blijven eisen dat de hulp wordt gestaakt. Ook de PvdA is nog niet overtuigd.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zegt dat hij dinsdag in het Kamerdebat zeker nog niet akkoord kan gaan. ,,Geen blanco cheque. We zullen de minister vragen als inzet te kiezen dat de banken hun bijdrage fors leveren, dat is een voorwaarde voor voortgezette leningen van publiek geld. De minister zal met een onderhandelingsresultaat terug naar de Kamer moeten voordat Nederland er ja of nee op zegt.’’

PVV-leider Geert Wilders verwijst naar dreigementen van De Jager afgelopen vrijdag, dat Nederland mogelijk niet zou instemmen met nieuwe steun aan Griekenland. Wilders twittert nu: ,,De Jager weer voor de bijl. Eerst stoer suggereren "geen steun aan Griekenland". Nu - met bangmakerij - trekt hij toch weer de portemonnee!’’ Wat Wilders betreft gaat er ,,geen euro meer naar de Grieken’’ en verdwijnt hun land ,,als een haas uit de eurozone’’.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt de eisen van de Jager ,,volstrekt onvoldoende’’. Het verlengen van de looptijden van de leningen van banken en pensioenfondsen wendt volgens hem geen ,,faillissement’’ af.

Gerelateerde artikelen