ANP10 jun '11 09:37

Pensioenakkoord nadert voltooiing

DEN HAAG (AFN) - Werkgevers, vakbeweging en het kabinet voeren vrijdagochtend het ultieme pensioenoverleg. Naar verwachting wordt rond 10.00 uur het pensioenakkoord gepresenteerd.

Ondanks de verscheurdheid binnen FNV, hebben de partijen er vertrouwen in dat het akkoord de steun krijgt van de achterban van de vakcentrale. Donderdag zei FNV Bondgenoten het pensioenplan met een negatief advies voor te leggen aan de leden.

Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Hij vertrouwt erop dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius haar 'ja' wel aan de FNV-leden kan verkopen. Ook premier Mark Rutte benadrukte dat het kabinet met de vakcentrale FNV onderhandelt en niet met afzonderlijke bonden.

De kritiek

De kritiek van Bondgenoten is Jongerius niet geheel vreemd. Ook zij vindt dat er meer uit het pensioenakkoord te halen was geweest. De plannen waar ze vrijdag haar fiat aan geeft, krijgen van haar een ruim voldoende en geen tien, zei ze voorafgaand aan het overleg. ,,Beter dit akkoord dan dat we met lege handen staan. Als er geen akkoord komt, zijn we veel slechter uit met de plannen van het kabinet.''

Belangrijkste wijziging in het nieuwe akkoord is dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 verschuift naar 66 jaar. FNV Bondgenoten had liever meer zekerheid voor mensen over de hoogte van hun pensioenuitkering.

Gerelateerde artikelen