ANP13 mei '11 22:23

Koersen Wall Street omlaag

NEW YORK (ANP) - In Wall Street gingen de koersen van de aandelen vrijdag over de volle breedte omlaag, bij een dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar. Onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en zorgen om Griekenland hielden de beurzen in de Verenigde Staten ook vrijdag weer in hun greep.

De belangrijkste beursgraadmeter, de Dow-Jones, was vrijdagavond meer dan veertig punten lager dan een week eerder.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,8 procent lager op 12.595,75 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde eveneens 0,8 procent naar 1337,77 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, ging 1,2 procent omlaag naar 2828,47 punten.

Vlakke opening

Wall Street opende vrijdag vlak. De beleggers vatten moed door een beter cijfer over het consumentenvertrouwen, maar uit cijfers van de overheid bleek dat de inflatie toeneemt

De olieprijzen waren lange tijd lager, maar trokken in de loop van de dag aan. De euro stond aan het einde van de beursdag op 1,4096 dollar, tegenover 1,4160 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa en 1,4239 dollar toen Wall Street donderdag de deuren sloot.

De ministers van Financiën van de Europese Unie bespreken volgende week de situatie in Griekenland. Het ziet ernaar uit dat eurolanden Griekenland verder economisch zullen moeten ondersteunen. De ministers zitten in een lastig parket. Ze staan onder druk om de Grieken nog zwaardere bezuinigingen op te leggen, maar dat kan ten koste gaan van de groei van de economie in dat land en daarmee van de mogelijkheden om de schulden later af te betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen