ANP6 dec '11 14:32

Waarschuwing S&P lauw ontvangen

AMSTERDAM (AFN) - De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat de kredietstatus van nagenoeg alle eurolanden mogelijk op de schop gaat, is in de meeste landen lauw ontvangen. De rendementen op staatsobligaties bleven dinsdag vrijwel stabiel en ook op de effectenbeurzen bleef een schokeffect uit.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de eurogroep, reageerde fel op de bekendmaking van S&P maandagavond laat. Hij noemde het oordeel van S&P oneerlijk en overdreven en wees op de maatregelen die Europa al neemt om de schuldencrisis te beteugelen.

Juncker vermoedt, gezien de timing vlak voor een cruciale eurotop later in de week, dat S&P druk wil uitoefenen op de Europese leiders. Ook de Oostenrijkse centralebankpresident Ewald Nowotny zei dat de kredietbeoordelaar politiek bedrijft, en noemde dat ,,ongewenst''.

Best denkbare motivatie

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei de waarschuwing juist te beschouwen als best denkbare motivatie voor de komende eurotop. ,Ik kan niets effectievers bedenken dan dit', zei hij.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé ligt het antwoord op alle vragen die S&P heeft, in het plan voor een nieuw Europees verdrag waarover zijn land en Duitsland het maandag eens werden. De twee grootste eurolanden willen onder meer strengere begrotingsregels en automatische sancties voor overtreders.

De topanalist van S&P op het gebied van Europees staatspapier, Moritz Kraemer, verdedigde het besluit van de kredietbeoordelaar voor de Duitse radio. Hij zei dat de risico's die investeerders lopen door de schuldencrisis, de komende tijd flink dreigen op te lopen.

Gerelateerde artikelen