ANP15 dec '11 19:17

Minder doodstraffen in VS

In deze kamer krijgen ter dood veroordeelden in de Amerikaanse staat Texas een dodelijke injectie. Archieffoto uit 2000. EPA
In deze kamer krijgen ter dood veroordeelden in de Amerikaanse staat Texas een dodelijke injectie. Archieffoto uit 2000. EPA

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten veroordelen steeds minder mensen tot de dood. Sinds het begin van het jaar zijn 78 doodstraffen opgelegd. Dat is het laagste aantal sinds 1976, toen de executies opnieuw werden ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek dat het Amerikaanse Death Penalty Information Center donderdag presenteerde.

Naast het aantal doodvonnissen daalt ook het aantal executies in de VS. Dit jaar werden 43 gevangenen ter dood gebracht. In 1999 was het aantal meer dan twee keer zo hoog. ,,Het toont de sfeer in het land, dat de doodstraf risico's en gebreken heeft en daarom moet worden heroverwogen’’, zegt de directeur van het informatiecentrum.

De centrale overheid en 34 van de 50 Amerikaanse staten hanteren de doodstraf. Dat aantal daalt. De straf is de laatste jaren afgeschaft in de staten New York, New Jersey, New Mexico en Illinois. Oregon voert voorlopig geen executies uit.

Amerika schortte de doodstraf in 1972 op. Het Hooggerechtshof bepaalde toen dat de manier waarop criminelen werden geëxecuteerd, neerkwam op een wrede straf, wat verboden is in de grondwet. Na aanpassing van de regels gaf het Hooggerechtshof in 1976 alsnog groen licht aan de doodstraf.

Gerelateerde artikelen