ANP8 dec '11 16:22Aangepast op 8 dec '11 17:19

Cao-onderhandelingen schoonmaak geklapt

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de schoonmaak zijn donderdag vastgelopen. Dit hebben FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB donderdag laten weten.

De werkgevers verwijten de FNV-bond een ,,onrealistische houding''. De bond vindt dat met OSB geen afspraken te maken zijn over ,,doodnormale dingen''.

De bond wil onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald, aldus bestuurder Ron Meyer. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Ook heeft de vakbond geconstateerd dat de meeste nieuwe werknemers geen opleiding krijgen, aldus Meyer. Afgesproken was dat zij per uur een euro minder verdienen dan een ervaren kracht, maar dat zij dan wel een opleiding krijgen.

Doodnormale dingen

,,Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen. En een klein beetje respect en waardering'', stellen de schoonmakers. Zij vinden dat zij steeds meer werk moeten doen in minder tijd en voor minder geld. Grote opdrachtgevers bezuinigen voortdurend op de schoonmaak en de schoonmaakbedrijven zeggen nog steeds ,,ja en amen'' op onmogelijk goedkope opdrachten, stelt de vakbond.

Volgens OSB kost het eisenpakket van de bond 200 miljoen en komt het neer op een verhoging van de kosten van 12 procent. Zelf is OSB met een pakket verbeteringen gekomen dat in totaal 3 procent kost. ,,Dat komt neer op een investering van 50 miljoen'', aldus de werkgeversorganisatie

Op 16 december besluit het 'Schoonmakersparlement' wat er nodig is om respect en een goede cao af te dwingen. Dat bestaat uit 75 schoonmakers uit het hele land. Vorig jaar hebben schoonmakers wekenlang op diverse plaatsen actiegevoerd voor een goede cao.

Gerelateerde artikelen