ANP4 nov '11 07:15

Vertrouwen beleggers naar dieptepunt

AMSTERDAM (AFN) - Particuliere beleggers waren sinds februari 2009 niet zo negatief gestemd over de economie als nu. Ruim de helft van hen verwacht dat de AEX de komende 3 maanden daalt. Dit blijkt uit de maandelijkse Beleggingsbarometer die ING vrijdag publiceerde.

In oktober kwam de Beleggersbarometer uit op 69 punten, de op een na laagste stand sinds de start van de Barometer in 2002. Een stand onder de 100 punten betekent dat beleggers overwegend negatief gestemd zijn. Alleen in februari 2009 waren beleggers nog somberder. Toen was het tevens de enige keer dat beleggers een daling van de AEX-index verwachtten. Normaal gesproken verwachten de beleggers altijd een stijging.

De daling van 3 punten in oktober betekende de tiende achtereenvolgende maandelijkse achteruitgang.

Renteverlaging ECB

,,Beleggers anticiperen al op een recessie in het vierde kwartaal en in de eerste 3 maanden van 2012. Wel is het goed nieuws dat de ECB de rente heeft verlaagd. Dat zet de weg open voor het weg infleren van de schulden'', zei Bob Homan, hoofd van ING Investment Office.

Een opvallende uitkomst van deze editie van de Beleggingsbarometer is dat een grote meerderheid van de particuliere beleggers zich sterk laat leiden door politici. Zo past 83 procent van hen zijn koopgedrag aan naar aanleiding van aankondigingen die politici doen in het kader van de aanpak van de schuldencrisis.

Beleggingen in aandelen blijven nog altijd het populairst. Investeringen in grondstoffen zijn echter wel in opkomst omdat deze als veiliger worden beschouwd. Wat betreft aandelenbeleggingen blijft de energiesector het populairst. ,,Dat lijkt een wat defensieve keuze omdat de energiefondsen goed overeind zijn gebleven in de crisis, maar aan de andere kant biedt een belegging hierin ook kansen naar boven als de crisis voorbij is.''

Gerelateerde artikelen