ANP6 mei '11 13:31

De AVRO: een van de oudste omroepen

ANP
ANP

HILVERSUM (ANP) - De AVRO bestaat al 84 jaar en is daarmee een van de oudste publieke omroepen. Hij is vooral bekend van tv-programma's als Tussen kunst en kitsch, Wie is de Mol? en Opsporing verzocht en radioprogramma’s als Arbeidsvitaminen. Ieder jaar reikt de omroep de Gouden Televizier-Ring en de Gouden RadioRing uit.

AVRO staat voor Algemene Vereniging Radio Omroep. Hij werd opgericht in 1927, maar zijn wortels reiken tot begin jaren twintig. Voor 1927 ging de AVRO door het leven als onder meer Stichting Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO) en Stichting Algemeene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO). De fusie van ANRO met de Nederlandse Omroep Vereeniging op 28 december 1927 leidde tot de Algemeene Vereeniging 'Radio Omroep', A.V.R.O, met Willem Vogt als directeur. Eind jaren zeventig verdwenen de puntjes tussen de letters.

Vogt wilde vanaf het begin principieel een algemene omroep, zonder voorkeur voor enige godsdienstige of politieke richting. Terwijl de AVRO naar een nationale omroep streefde, groepeerden andere zenders zich volgens het zuilensysteem. Zij waren niet blij met de grote hoeveelheid zendtijd die de AVRO had. Op 15 mei 1930 nam toenmalig minister van Waterstaat Reymer een beslissing in de omroepstrijd, die voor de AVRO het verlies van de helft van zijn zendtijd betekende.

Radio Televisie Nederland

Al voor de officiële introductie van televisie in Nederland hield de AVRO zich bezig met dit nieuwe medium. Op 4 oktober 1951, twee dagen na de eerste Nederlandse tv-uitzending, bracht de omroep als eerste een eigen uitzending. In 1967 fuseerde de AVRO met Radio Televisie Nederland (RTN) en de omroep groeide uit tot de grootste van Nederland, met meer dan 800.000 leden.

In 1991 ging de AVRO samenwerken met de KRO en de NCRV. In september 1995 richtten deze omroepen Stichting AKN op, waarin de ondersteunende diensten werden samengebracht. Samen verhuisden deze vier bedrijven in het jaar 2000 naar een nieuw kantoren- en studiocomplex in Hilversum.

Tot september 2005 zond de AVRO uit via Nederland 1. Met ingang van het seizoen 2005/2006 werd dat Nederland 2, waar ook de nieuwe samenwerkingverbanden met de TROS en BNN ontstonden. Met de TROS wil de AVRO nu fuseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen