ANP2 dec '11 15:28Aangepast op 5 dec '11 10:44

Wellink: ING handelde juist

DEN HAAG (AFN) - ING heeft juist gehandeld in de aanloop naar het moment dat de bank en verzekeraar staatssteun nodig had om overeind te blijven. ,,Als je je verplaatst in het moment van handelen en beslissen, is het antwoord daarop: ja.'' Dat zei oud-president Nout Wellink van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag voor de enquêtecommissie die onderzoek doet naar de kredietcrisis.

ING kreeg in oktober 2008 een noodinjectie van 10 miljard euro van de Staat. Volgens Wellink waren de factoren waardoor ING in de problemen kwamen niet te voorzien, omdat ze samenhingen met de onverwachte val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers half september van dat jaar.

Ondanks steeds zwaarder weer waarin banken terecht kwamen, ging ING door met voordeeltjes geven aan aandeelhouders. De rommelportefeuille van ING werd ondertussen steeds minder waard en het eigen vermogen van ING nam af, hield de commissie Wellink voor.

Maar volgens Wellink was de val van Lehman Brothers ,,een waterscheiding'' en voldeed ING tot die tijd ,,aan alle vereisten''.

Gerelateerde artikelen