ANP13 mei '11 13:51Aangepast op 13 mei '11 14:09

'Windenergie op zee binnen 15 jaar rendabel'

DEN HAAG (AFN) - Windenergie op zee kan binnen 15 jaar rendabel en subsidievrij zijn. Dat stellen de belangrijkste spelers op de markt voor windenergie in het vrijdag gepubliceerde onderzoek Offshore Proof van PricewaterhouseCoopers (PwC).

De afgelopen jaren nam de Europese capaciteit van windenergie op zee al sterk toe. Vanaf 2008 verdubbelde deze tot 3000 megawatt in 2010. Nederland neemt hierin een kleine 10 procent voor zijn rekening. Op termijn moet windenergie op zee voor ongeveer 12 procent gaan bijdragen aan de totale elektriciteitsproductie in de EU. Maar voor het zover is, zijn nog heel wat stappen te zetten op technisch, logistiek, financieel en beleidsvlak, aldus het rapport.

,,Wil Nederland hierin een rol spelen, dan hebben we - zeker in vergelijking met ons omringende landen - nog een lange weg te gaan", aldus Paul Nillesen van PwC. De studie laat volgens hem zien dat offshore windenergie grote potentie heeft. Daar kan Nederland met zijn havenfaciliteiten en offshorebedrijven zeker van profiteren. ,,Maar dan moeten de sector en de overheid samen aan de slag.''

'Bouwrijp'

De overheid kan bijdragen door windgebieden op zee al 'bouwrijp' aan te bieden, het faciliteren van aansluitingen op het land door middel van 'stopcontacten' aan de kust, en kennis en vermogen beschikbaar te stellen. Op die manier kunnen risico's worden gedeeld en kan de investeringsbereidheid in de markt worden aangewakkerd.

Nillesen wijst erop dat Nederlandse spelers die willen investeren in windenergie op zee, zich oriënteren op landen waar de randvoorwaarden het aantrekkelijkst zijn. ,,Op het moment dat een partij zijn focus heeft gelegd op een buurland en daar heeft geïnvesteerd in kennis en capaciteit, wordt het moeilijk om die partij in een later stadium weer naar Nederland te lokken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen