ANP20 sep '11 09:58

Europese beurzen werken verliezen weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten dinsdagochtend de kleine openingsverliezen snel weg te werken. Een kredietverlaging van Italië zette de stemming enigszins onder druk. Beleggers hopen echter dat de Amerikaanse centrale bank nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen en dat Griekenland een akkoord zal bereiken over verdere noodhulp.

De AEX-index in Amsterdam stond in de vroege handel 0,2 procent hoger op 275,22 punten. De MidKap-index won 0,7 procent tot 471,59 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stegen de beurzen tot 0,8 procent.

De beurs in Milaan verloor 0,3 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de kredietwaardigheid van Italië van A+ naar A vanwege de slechte economische vooruitzichten en het groter dan verwachte overheidstekort.

Afwaardering Italië

De Franse banken, die veel Italiaans schuldpapier houden, stonden enigszins onder druk na de afwaardering van de kredietstatus van Italië. Daarnaast meldde persbureau Reuters dat de Chinese staatsbank Bank of China de handel in valutatermijncontracten en -swaps met Société Générale, Credit Agricole en BNPParibas heeft gestaakt vanwege de eurocrisis.

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, verloor ruim 1 procent en Société Générale leverde 1,9 procent in. Credit Agricole won daarentegen ruim 1 procent.

Overleg

De Griekse minister van Financiën zal dinsdag om 19.00 uur opnieuw overleg voeren met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank en de Europese Unie. Maandag voerden de partijen ook al overleg.

De Griekse krant Kathimerini schreef dinsdag dat Griekenland mogelijk een referendum zal houden over het al dan niet lid blijven van de eurozone. Volgens de krant hoopt premier George Papandreou dat zijn socialistische regering met de uitslag een nieuw mandaat zal krijgen om bezuinigingen door te voeren.

Federal Reserve

Beleggers bleven daarnaast voorzichtig in afwachting van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag zal starten. Investeerders hopen dat de Federal Reserve nieuwe stimuleringsmaatregelen zal aankondigen.

Pakketbezorger TNT Express was met een min van 2,4 procent de grootste daler in de AEX na een adviesverlaging door Credit Suisse. RoestvrijstaalproducentAperam was de grootste stijger met een plus van 1,5 procent. De Fransman Philippe Darmayan wordt per 1 december de nieuwe topman van Aperam.

De euro was 1,3663 dollar waard tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 86,20 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 0,2 procent tot 109,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen