ANP28 dec '11 09:26

Kim Jong-il laat het sneeuwen

PYONGYANG (ANP) - Het heeft flink gesneeuwd in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang rond de uitvaart van de Grote Leider, Kim Jong-il. Volgens de staatsmedia is dat helemaal niet gek, omdat Kim Jong-il erom bekend stond dat hij het weer kan controleren.

De lokale media stellen dat het voor de tijd van het jaar opvallend koud en onstuimig weer is. Een andere veel gehoorde uitleg is dat ook de natuur rouwt om het verlies van de Noord-Koreaan, die wordt opgevolgd door zijn jongste zoon Kim Jong-un.

De dood van Kim is de afgelopen dagen omgeven geweest met mythische verhalen. Toen de leider zaterdag overleed, stak een sneeuwstorm op en scheurde het ijs rond de heilige plaats waar hij geboren zou zijn. Ook werd een gloed gezien boven een naar Kim Jong-il genoemde bergtop.

Kraanvogel

Daarnaast werd een 'natuurwonder' gezien bij een standbeeld van Kim Jong-il in Hamhung. Een kraanvogel vloog drie keer rond het beeld voordat hij op een boom landde. ,,De vogel bleef daar geruime tijd, terwijl hij zijn hoofd boog en wegvloog in de richting van hoofdstad Pyongyang'', aldus het staatspersbureau.

Verder zou een duifachtige vogel zijn gezien die met de vleugels sneeuw van een standbeeld van Kim Jong-il afveegde. Het gedrag van de vogel ,,brak de harten van veel mensen'', meldden lokale media. Ook de Noord-Koreaanse uilen zouden aan het rouwen zijn. Die vogels zouden tijdens een herdenkingsdienst door de ramen naar binnen zijn gevlogen.

Gerelateerde artikelen