ANP11 mei '11 12:49

Bedrijven huren weer meer machines

AMSTERDAM (AFN) - De algemene leasemarkt, dat wil zeggen alles wat bedrijven kunnen huren met uitzondering van personenauto's, is in het eerste kwartaal van dit jaar weer wat hersteld. De omzet, de som van alle nieuw afgesloten contracten, kwam bijna een kwart hoger uit op bijna 1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) woensdag heeft gepubliceerd.

De transportbranche herstelde volgens de NVL fors, wat zich uitte in meer contracten voor de verhuur van vrachtwagens en opleggers. Bijna alle sectoren lieten groei zien. Behalve productiemiddelen voor de transportsector leveren de leasebedrijven ook onder andere kantoor- en medische apparatuur en machines.

De jaren 2009 en 2010 waren slecht voor de branche. In beide jaren viel de omzet zo'n 20 procent terug vergeleken met het voorgaande jaar. Eind 2010 trad het herstel in.

Uitstellen

Het lijkt logisch dat leasebedrijven in tijden van crisis juist beter boeren, omdat bedrijven grote investeringen uitstellen. ,,Daar hebben we juist ook last van'', aldus een woordvoerder. Leasecontracten hebben looptijden vanaf drie jaar, vaak veel langer. In tijden van crisis schuiven bedrijven beslissingen daarover ook op de lange baan.

Kwartaal op kwartaal bezien had de verhuurmarkt nog te maken met een terugval. ,,Het vierde kwartaal is traditioneel een sterk kwartaal omdat dan de beslissingen voor het komende jaar genomen worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen