ANP11 mrt '11 08:07Aangepast op 11 mrt '11 08:25

Ballast Nedam overtreft verwachtingen

NIEUWEGEIN (AFN) - Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in 2010 in een lastige markt beter gepresteerd dan verwacht en denkt de resultaten dit jaar op peil te kunnen houden. Dat heeft de onderneming uit Nieuwegein vrijdag bekendgemaakt.

Om de resultaten op hetzelfde niveau als in 2010 te houden, moet Ballast Nedam zwakte in vooral de woningbouw en vastgoedontwikkeling compenseren. Het bedrijf is het meest positief over de markten voor windmolenparken op zee en voor alternatieve brandstoffen.

Ballast Nedam haalde vorig jaar een nettowinst van 7 miljoen euro, 1 miljoen euro meer dan in 2009. De omzet daalde licht, van 1,38 miljard euro naar 1,36 miljard euro en het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met 1 miljoen euro tot 18 miljoen euro.

Analisten

Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 5 miljoen euro, een omzet van 1,36 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 16 miljoen euro.

Het bedrijf rekent voor dit jaar op een bedrijfsresultaat tussen 15 en 20 miljoen euro. Ballast Nedam had aan het eind van 2010 voor 1,8 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan. De kwaliteit daarvan ,,verschaft Ballast Nedam een relatief goede uitgangspositie in een slechte markt.''

Concurrentie

De onderneming gaat ervan uit dat de bouw- en inframarkten zich dit jaar niet zullen herstellen. Daarvoor is de concurrentie en de daarbij behorende prijsdruk te groot.

Ballast Nedam begon vorig jaar met de bouw van 28 woningen uit eigen vastgoedontwikkeling. Een jaar eerder waren dat er nog 177. Het bedrijf ziet het structurele tekort op de woningmarkt echter toenemen. ,,Op termijn biedt de woningmarkt dus wel degelijk perspectief.'' In de kantorenmarkt zal het herstel langer duren vanwege de landelijke leegstand van 7 miljoen vierkante meter.

Het volume in de inframarkt zal licht afnemen ondanks het aanbod van grote projecten van en extra uitgaven door de centrale overheid. Het aantal opdrachten van lagere overheden zal dalen, aldus Ballast Nedam.

Gerelateerde artikelen