ANP16 dec '11 11:54Aangepast op 16 dec '11 13:03

Beurzen licht hoger in voorzichtige markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers bleven echter voorzichtig vanwege de kredietafwaardering van een aantal grote banken en de dreigende afwaardering van de kredietstatus van eurolanden.

,,De situatie op de beurzen blijft zeer broos, aangezien er in Europa nog niets is opgelost. Beleggers blijven zich zorgen maken over hoe het volgend jaar verder moet. Daarnaast zijn marktpartijen hun posities aan het afbouwen en worden er geen nieuwe grote posities meer ingenomen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 294,97 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 439,66 punten. Londen won 0,5 procent, terwijl de beurzen in Frankfurt en Parijs bleven steken op de slotniveaus van donderdag. In de markt doen geruchten de ronde dat Frankrijk mogelijk vrijdag zijn hoogste kredietstatus van AAA zal verliezen.

Spanje

De beurs in Madrid zakte 0,3 procent. De Spaanse markt verwerkte een aantal verlagingen van de kredietwaardigheid van banken. Standard & Poor's (S&P) verlaagde de kredietwaardigheid van 10 Spaanse banken. Mogelijk worden de zogeheten ratings ook nog verder verlaagd. Dat is volgens de kredietbeoordelaar afhankelijk van het kredietoordeel over de Spaanse staat.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde daarnaast de kredietwaardigheid van een aantal grote Europese en Amerikaanse banken. De Europese banken Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse en BNP Paribas, die een lagere rating van Fitch kregen, lieten een gemengd beeld zien. De Zwitserse bank Credit Suisse ging als enige 0,8 procent omlaag, terwijl de andere banken winsten lieten zien tussen 0,7 en 2 procent.

Laatste expiratiedag

Ook is het vrijdag de laatste expiratiedag van het jaar. Door het aflopen van de optieconctracten kan de handel mogelijk en volatiel beeld vertonen. Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer gaat na de expiratie ,,het licht uit op de beurzen'', aangezien veel marktpartijen na de afwikkeling van hun posities de boeken zullen sluiten.

In Amsterdam behoorde BinckBank met een winst van 2,7 procent tot de sterkste stijgers in de MidKap. De grootste online broker van Nederland kondigde aan zijn aandeleninkoopprogramma te hervatten.

Heijmans

Heijmans deed het nog beter met een plus van 3,2 procent. Het bouwbedrijf heeft de voorlopige gunning gekregen voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Rotterdam. Met de opdracht is een bedrag van 95 miljoen euro gemoeid.

De euro was 1,3027 dollar waard, tegen 1,3009 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 93,84 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen