ZOETERMEER (AFN) - Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland buiten de landbouw is de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld tot bijna 1,1 miljoen. Dat betekent dat 11,9 procent van de beroepsbevolking ondernemer is. Nederland is wat dat betreft koploper in Noord- en West-Europa. Dit blijkt uit de Trendstudie MKB en Ondernemerschap die onderzoeksbureau EIM donderdag heeft gepubliceerd.
België komt met 11,5 procent op de tweede plaats. Ierland en het Verenigd Koninkrijk staan met 11,4 procent op een gedeelde derde plek. Hekkensluiter met 4,7 procent is Luxemburg.
Het aantal ondernemers in Nederland blijft de komende jaren stijgen maar wel in een lager tempo, voorspelt het EIM. Vooral onder vrouwen en allochtonen zal het ondernemerschap doorgroeien.
Kansen
Op de binnenlandse markt werkt de economische crisis nog lang door en zijn de afzetperspectieven voor het midden- en kleinbedrijf voorlopig minder gunstig. Bij ongewijzigd beleid zit er de komende vijf jaar voor het midden- en kleinbedrijf niet meer in dan een jaarlijkse productiegroei van 1,75 procent, aldus het rapport
Er liggen kansen, onder andere door internet dat ook kleine bedrijven de mogelijkheid biedt verre markten te bedienen. Ook door de steeds verdergaande opdeling van internationale productieketens ontstaan er voor kleine bedrijven nieuwe mogelijkheden.
Om die kansen te pakken zijn vooral ambitieuze en innovatieve ondernemers nodig. Wat dat betreft neemt Nederland een bescheiden internationale positie in, signaleert het EIM . Starters hebben in Nederland doorgaans lage groeiambities. Slechts 8 tot 9 procent van de nieuwe ondernemers heeft een hoge groeiverwachting.