ANP15 jun '11 15:50Aangepast op 15 jun '11 18:40

Kamp deelt wantrouwen FNV Bondgenoten niet

DEN HAAG (AFN) - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) deelt ,,het wantrouwen'' van FNV Bondgenoten over het vorige week gesloten pensioenakkoord niet. De grootste FNV-bond vreest dat jongere generaties de dupe worden van het nieuwe stelsel. Bondgenoten pleit in een alternatief plan voor het inbouwen van meer zekerheden en voor het aanhouden van bufferseisen voor pensioenfondsen.

Kamp zei woensdag dat in de praktijk is bewezen dat pensioenbesturen integer werken. ,,Er is de afgelopen jaren geen pensioenstelsel opgebouwd dat even door de ouderen wordt leeggegeten.'' Volgens de minister hebben vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden in de fondsbesturen de afgelopen jaren laten zien dat bij het pensioensparen rekening wordt gehouden met toekomstige generaties.

Kamp stelde dat het kabinet, werkgevers en de vakbeweging met het akkoord ook juist hebben afgesproken de juridische mogelijkheden voor het omzetten van al opgebouwde pensioenrechten in het nieuwe pensioenstelsel zorgvuldig te onderzoeken. Daarbij wordt eveneens gekeken naar de effecten op de koopkracht en de verdeling van risico's, lusten en lasten tussen verschillende generaties.

Koopkrachteffecten

Deze onderzoeken moeten begin volgend jaar klaar zijn. Maar de Tweede Kamer besloot woensdag in een procedurevergadering dat komende weken de koopkrachteffecten al doorgerekend moeten zijn. De Kamer wil namelijk nog voor de zomer met de minister in debat met over het pensioenakkoord.

Bovendien is het volgens Kamps partijgenote, VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé, zaak dat er een eind komt aan verwarring over koopkrachteffecten. Zo meent FNV Bondgenoten dat lagere inkomens die bij verhoging van de AOW-leeftijd toch op hun 65e jaar willen stoppen met werken, er ongeveer 5 tot 10 procent op achteruit kunnen gaan.

De FNV-bond had vorige week al laten weten tegen het pensioenakkoord te zijn dat de eigen vakcentrale met werkgevers en het kabinet heeft gesloten. De vakcentrale FNV en het ministerie van Sociale Zaken bestrijden nu de berekeningen van Bondgenoten over de inkomenseffecten. Zo heeft de FNV-bond volgens het ministerie niet goed meegeteld dat de AOW de komende jaren ook stijgt door aanpassingen aan de inflatie en de ontwikkeling van de lonen.

Gerelateerde artikelen