ANP12 mei '11 08:45Aangepast op 12 mei '11 09:56

TenCate onderzoekt doorstart inkjetbedrijf

ALMELO (AFN) - De maker van technisch textiel TenCate onderzoekt de doorstart van Osiris Inkjet Systems, een bedrijf uit Hengelo dat woensdag een faillissement heeft aangevraagd. Dat maakte TenCate donderdag bekend. Het bedrijf verwacht dat dit onderzoek ,,eerder weken dan maanden'' zal duren.

Osiris ontwikkelde de laatste tien jaar de eerste inkjetprint-oplossing (ISIS) voor de mode-industrie op industriële snelheid.TenCate-dochter Xennia Technology is ook actief op het gebied van inkjettextielveredeling. De opgebouwde kennis en kunde van Osiris kan volgens TenCate mogelijk een positieve bijdrage leveren aan de eigen inkjetstrategie.

In het verleden hebben Osiris en TenCate zich gescheiden ontwikkeld, aangezien Osiris zich richtte op de mode-industrie enTenCate op technisch textiel. In deze industrieën worden verschillende eisen gesteld, aldus het textielbedrijf.

Doorstart

TenCate heeft volgens een woordvoerder wel verschillende keren gekeken naar een overname van Osiris, dat een jaar geleden ook al failliet ging. Toen maakte de directeur een doorstart mogelijk. ,,Gezien de vereiste investeringen, hebben ze te weinig financiële capaciteit om de machines op de markt te zetten'', zei de woordvoerder. ,,TenCate heeft meer capaciteiten.''

De situatie voor Osiris is volgens de woordvoerder in een jaar tijd in positieve zin veranderd. ,,Vorig jaar hadden ze nog geen machine verkocht. Inmiddels heeft een Indiase modeproducent de eerste ISIS-machine gekocht.'' Deze draait al in productie. Dezelfde producent heeft ook een tweede machine besteld. ,,Zo'n machine kost tussen de 600.000 en 1 miljoen euro'', aldus de woordvoerder. ,,Het gaat dus al goed als er een paar machines worden verkocht.''

Ouderwetse wijze

De potentiële markt voor inkjettechnologie loopt volgens de woordvoerder ,,in de miljarden''. ,,Nu gebeurt het bedrukken van textiel nog op relatief ouderwetse wijze. Inkjetprinten maakt het veel sneller, omdat het vanaf de computer gaat.'' TenCate gaat zich na een eventuele overname van Osiris niet zelf op de mode-industrie richten, maar de ISIS-machines kunnen wel aan textielbedrijven worden verkocht, die voor de mode-industrie produceren.

Osiris telt elf medewerkers. TenCate onderzoekt of die bij een overname mee zullen gaan. ,,Maar een belangrijk deel van de waarde van het bedrijf zit in de mensen.''

TenCate onderzoekt momenteel de mogelijkheid om in Oost-Nederland een kenniscentrum te creëren op het gebied vaninkjettechnologie voor textiel. Dit kenniscentrum zal voor zowel TenCate als derden kennis en testmogelijkheden ter beschikking kunnen stllen. Dit project wordt gesubsidieerd door de provincie Overijssel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen