ANP27 mei '11 21:24

Wall Street op winst

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag vlak voor sluiting in de plus. Vooral energiefondsen deden goede zaken, nadat de grondstofprijzen waren gestegen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 0,2 procent hoger op 12.429 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,3 procent omhoog tot 1330 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in de plus op 2793 punten.

De grondstofprijzen gingen omhoog na een daling van de koers van de dollar. Zo bereikte de goudprijs het hoogste niveau sinds drie weken. De goudprijs steeg tot 1535,50 dollar (1075 euro) per troy ounce.

Het consumentenvertrouwen

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek vrijdag dat Amerikaanse consumenten in april 0,4 procent meer hebben uitgegeven dan in maart. Dat was echter wel een fractie minder dan de gemiddelde verwachting van economen.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in mei gestegen ten opzichte van april. De index van de Universiteit van Michigan, die het vertrouwen weergeeft, steeg van 69,8 in april tot 74,3 in mei. De toename in mei is onder meer te danken aan de werkgelegenheid. Er kwamen meer banen, waardoor consumenten de hogere prijzen voor onder meer brandstoffen vergaten.

Bank of America

Het aandeel Bank of America steeg ruim 2 procent en was daarmee de grootste stijger op de Dow.

De euro was vlak voor het slot van Wall Street 1,4286 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de munt op 1,4295 dollar. Wall Street is maandag gesloten in verband met de viering van Memorial Day.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen