ANP26 mei '11 11:51Aangepast op 26 mei '11 13:03

Bescheiden winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese graadmeters keerden donderdag aan het begin van de middaghandel weer terug in de plus. Beleggers waren in afwachting van belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten. In Amsterdam waren alle ogen gericht op PostNL en TNTExpress.

De AEX in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 345,43 punten. De index voor middelgrote bedrijven,deMidKap, stond een fractie hoger op 627,37 punten. De DAX in Frankfurt stond nog iets lager, maar de Londense FTSE en de Parijse CACstonden tussen 0,2 en 0,5 procent hoger.

,,De impulsen moeten komen van de macrodata'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers. ,,Het is duidelijk datdeAEX in Amsterdam de kracht ontbreekt om zelf de koers te bepalen.'' Blok wijst erop dat de AEX met al zijn multinationals vrij afhankelijk is van de ontwikkelingen in het buitenland.

Persoonlijke bestedingen Amerikanen

Tijdens de middaghandel komen belangrijke data over onder meer de persoonlijke bestedingen van Amerikanen naar buiten. ,,De grote vraag is of ze bereid zijn hun knip te trekken of dat ze donkere wolken zien en gaan sparen'', aldus Blok. Met donkere wolken doelt de beleggingsadviseur op onder meer de schuldenproblematiek in Europa, het grote begrotingstekort in de VS en de hoge olieprijs.

In Amsterdam was ,,TNT het nieuws van de dag''. Sinds donderdag gaat het postconcern TNT verder als twee bedrijven met ieder een aparte beursnotering: PostNL en TNT Express. Beleggers leken zich massaal te storten op de TNT Express-aandelen. Die noteerden ruim 9 procent hoger dan de referentieprijs van 8,61 euro. De PostNL-aandelen werden juist van de hand gedaan. Het aandeel noteerde 5,4 procent lager op 7,56 euro ten opzichte van de aangepaste slotprijs van 7,99 euro.

Euro

De euro was aan het einde van de ochtend 1,4180 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag noteerde de munt nog 1,4105 dollar.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag 0,5 procent lager op 100,86 dollar. Brentolie kostte 114,31 dollar per vat, dit betekende een afname van 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen