ANP14 dec '11 07:34Aangepast op 14 dec '11 08:03

China past beleid woningmarkt niet aan

PEKING (AFN) - China wijkt niet af van zijn beleid om de stijging van de huizenprijzen te beteugelen. Dat bleek woensdag in Peking, waar Chinese leiders bijeenkwamen om het economische beleid voor volgend jaar te bepalen. Dat berichtte staatspersbureau Xinhua.

De afgelopen maanden ontstond onrust in China, doordat de huizenprijzen in met name de regio's Peking en Sjanghai plotseling scherp daalden, nadat ze jaren achtereen sterk waren gestegen. Burgers die op het hoogtepunt van de Chinese vastgoedbubbel hun huis hadden gekocht, zagen hun woningen in waarde dalen en gingen de straat op om genoegdoening te eisen. Volgens Peking bevinden de huizenprijzen zich over het algemeen echter nog steeds op een ongezond hoog niveau.

China zal de bouw van commerciële woningen stimuleren om het aanbod te vergroten en zo ,,de gezonde ontwikkeling van de woningmarkt'' te stimuleren, aldus een verklaring woensdag. China is hiernaast van plan tot 2015 36 miljoen gesubsidieerde woningen te bouwen.

De beleidsmakers stelden verder een ,,stabiele wisselkoers van de yuan'' in het vooruitzicht. Ook beloofden ze de manier waarop de wisselkoers van de Chinese munt tot stand komt onder de loep te nemen, en de inflatie in toom te houden.

Gerelateerde artikelen