ANP6 dec '11 08:08

'Ziekenhuis let te weinig op veilige lasers'

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen letten te weinig op de veiligheid van behandelaars en patiënten bij het gebruik van medische laserapparatuur. Dat blijkt uit een enquête onder twintig Nederlandse ziekenhuizen die het RIVM heeft uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd. Het RIVM raadt de ziekenhuizen aan om uiterlijk eind volgend jaar een systeem voor de laserveiligheid te hebben ingevoerd.

Als laserapparatuur onzorgvuldig gebruikt wordt, kan dat brand veroorzaken of ernstig lichamelijk letsel bij patiënten of behandelaars. Het gebruik van lasers is relatief nieuw in de gezondheidszorg. De laatste jaren worden ze steeds meer gebruikt, met name binnen de oogheelkunde (bijvoorbeeld staaroperaties) en dermatologie (bijvoorbeeld bij overbeharing en de behandeling van psoriasis). Toch bestaan er nog nauwelijks richtlijnen over het gebruik ervan en de aanbevelingen die er wel zijn van de Stichting Laserveiligheid in de Gezondheidszorg (SLG), worden voor een groot deel niet gevolgd. Zo ontbreekt bij de helft van de onderzochte ziekenhuizen een laserveiligheidscommissie of een medewerker die speciaal is belast met de laserveiligheid, zo blijkt uit de enquête.

Wel worden er veiligheidseisen aan behandelruimtes gesteld en zorgen de ziekenhuizen dat de laserapparaten op tijd worden onderhouden.

Gerelateerde artikelen