ANP10 jun '11 07:51Aangepast op 10 jun '11 19:22

Lagarde blijft belangrijkste IMF-kandidaat

PARIJS (AFN) - De Franse minister van Financiën Christine Lagarde heeft haar positie in de strijd om het leiderschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verder verstevigd. Vrijdag spraken Afrikaanse ministers hun steun aan haar uit. De verwachte duidelijkheid over het gerechtelijk onderzoek naar Lagarde kwam er echter niet.

De Congolese minister van Financiën Matata Mapon noemde Lagarde namens zijn Afrikaanse collega's een geschikte kandidaat, die na haar benoeming ,,welwillend'' zou zijn ten opzichte van Afrika. ,,We wensen haar veel succes.'', zei hij in Lissabon op een conferentie van de Afrikaanse ontwikkelingsbank. Lagarde streek na haar reizen naar India en China in de Portugese hoofdstad neer om zich te verzekeren van de steun van Afrika.

Eerder op de dag gaf de Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Trevor Manuel aan zelf geen kandidaat te zijn. Manuel werd door velen gezien als een belangrijke kanshebber op de functie namens de opkomende landen, die meer zeggenschap willen bij het fonds. De concurrentie voor Lagarde komt nu van de Mexicaanse centralebankpresident Augustin Carstens.

Marchenko

Zijn collega Grigory Marchenko uit Kazachstan trok zich vrijdag terug uit de strijd. ,,Het is min of meer duidelijk dat Lagarde wordt gekozen'', zei hij tegen televisiezender CNN. Marchenko werd eerder naar voren geschoven door de landen die vroeger de Sovjet-Unie vormden.

Een eventueel gerechtelijk onderzoek naar machtsmisbruik door Lagarde blijft voorlopig boven haar kandidatuur hangen. De speciale Franse rechtbank die beslist over onderzoeken naar zittende ministers stelde haar uitspraak, die vrijdag zou komen, uit tot 8 juli. Daardoor kan het gebeuren dat er na haar benoeming bij het IMF alsnog wordt besloten een onderzoek naar Lagarde in te stellen. Het IMF beslist eind deze maand over de invulling van de topfunctie.

Beslissing rechtbank

De beslissing van de rechtbank deed Lagarde weinig. ,,Ik word er niet warm of koud van'', zei ze in Lissabon. ,,Er is geen enkele grond voor een onderzoek.'' Het is vooralsnog niet bekend welke gevolgen een onderzoek zou hebben naar de positie van Lagarde als ze daadwerkelijk wordt benoemd als leider van het IMF.

De Franse minister zou haar positie als minister in 2007 hebben gebruikt om een einde te maken aan de al twaalf jaar durende rechtszaak tussen de omstreden Franse zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. De rechters die Lagarde hiervoor aanstelde, wezen Tapie een vergoeding van ruim 285 miljoen euro toe.

Gerelateerde artikelen