ANP16 nov '11 09:15Aangepast op 16 nov '11 10:06

AEX werkt openingsverlies weg

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wist de beurs woensdagochtend het lichte openingsverlies snel weg te werken. Ook de andere Europese beurzen lieten een voorzichtig herstel zien. De aanhoudende vrees dat de schuldproblemen in Italië en Griekenland zullen overslaan naar landen als Spanje en Frankrijk bleef de stemming echter onder druk zetten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim drie kwartier na opening 0,9 procent hoger op 295,48 punten. De MidKap-index klom ook 0,9 procent tot 455,31 punten. De beurs in Londen won 0,3 procent. Frankfurt en Parijs stegen 0,7 en 0,9 procent.

In het licht van de verontrustende renteontwikkeling op de obligatiemarkten zullen beleggers vooral letten op de veilingen van Spaans en Frans staatspapier, die later op de dag zullen plaatsvinden.

Nutreco

In de MidKap klom Nutreco ruim 3 procent na bekendmaking van de langetermijnplannen. Het diervoerbedrijf wil zich de komende jaren richten op opkomende markten en mikt op een vergroting van het bedrijfsresultaat naar 400 miljoen euro in 2016. Voor 2011 wordt uitgegaan van een resultaat van minstens 230 miljoen euro. Ook verkoopt Nutreco de leverancier van mengvoer Hendrix aan mengvoerbedrijf ForFarmers voor 92,5 miljoen euro.

Imtech steeg 1 procent. De technisch dienstverlener verdubbelde onlangs de orders voor werk aan het Poolse pretpark Adventure World tot 60 miljoen euro.

Uitzenders

De uitzenders Randstad en USG People voerden de stijging aan in zowel de AEX en de Mikap met winsten van respectievelijk 4,8 en 3,3 procent.

Reed Elsevier boekte met een plus van 0,1 procent een van de kleinste winsten in de AEX. Het uitgeefconcern realiseerde in de eerste 9 maanden van 2011 een onderliggende omzetgroei van 1 procent en ligt op koers om de winstdoelstelling in 2011 te halen.

AMT

Op de lokale markt viel Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) op met een koerssprong van 25 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten dat het gentherapieprogramma voor de behandeling van hemofilie B deweesgeneesmiddelenstatus heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau. Die status biedt AMT onder meer 10 jaar marktexclusiviteit vanaf de introductie van het product.

In Frankfurt daalde Infineon 4,6 procent. De Duitse chipproducent waarschuwde voor een lagere omzet in 2011. Volgens Infineon heeft het stilvallen van de economie als gevolg van de aanhoudende crisis ertoe geleid dat klanten steeds terughoudender worden en orders uitstellen.

De euro was 1,3525 dollar waard, tegen 1,3560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 99,04 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 112 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen