'Europees OM voor fraudebestrijding'
BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie wil dat er een speciaal Europees Openbaar Ministerie komt dat toeziet op de vervolging van fraude met EU-gelden in de lidstaten. De wetgeving en rechtstelsels in de lidstaten lopen nu zo sterk uiteen, dat het moeilijk is om de financiële belangen van de EU goed te verdedigen. Dat stelt de Commissie in een notitie over fraudebestrijding in de EU.
Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) wil de verschillen in de aanpak van fraude en misbruik in de lidstaten verkleinen en de uitwisseling van gegevens hierover tussen de lidstaten verbeteren. ,,Wie steelt van de EU, steelt van de Europese belastingbetaler”, aldus Reding donderdag. Het Verdrag van Lissabon geeft de EU betere instrumenten om grensoverschrijdende fraude aan te pakken. In 2009 was met fraude met EU-geld 280 miljoen euro gemoeid.
Bij het vervolgen van fraude met EU-geld passen politie en justitie in de lidstaten hun nationale regels toe, als ze al optreden. Het percentage veroordelingen loopt dan ook sterk uiteen. Niet overal mag in het buitenland verkregen bewijs worden gebruikt. Daardoor komen zaken niet voor de rechter, die door de Europese fraudedienst OLAF juist als ernstig worden beschouwd, stelt de Commissie.
,,Het beste onderzoek beschermt het geld van de belastingbetaler niet, als de Openbaar Ministeries en de rechters in de lidstaten er niet consequent gevolg aan geven'', zei Europees commissaris Algirdas Semeta (Fraudebestrijding).