ANP10 mrt '11 08:27Aangepast op 10 mrt '11 08:51

Hoge olieprijs speelt Fugro in de kaart

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft zijn resultaten in de tweede helft van 2010 flink verbeterd. De voornaamste markt, het zoeken naar olie- en gasvelden, herstelde vanwege de oplopende olieprijs. Nu olie opnieuw duurder wordt, zijn de vooruitzichten voor dit jaar gunstig. Dat bleek donderdag bij de bekendmaking van de cijfers over 2010.

Fugro haalde vorig jaar een nettowinst van 272,2 miljoen euro. Dat is een stijging van 3,3 procent ten opzichte van 2009. Het bedrijf biedt aandeelhouders een dividend van 1,50 euro per aandeel, onveranderd ten opzichte van 2009.

De omzet nam met 11,1 procent toe tot 2,28 miljard euro. Volgens Fugro steeg de omzet in de tweede helft van het jaar met 22 procent, waardoor de inkomsten op het hoogste niveau ooit kwamen in een periode van zes maanden.

De groei

Het bedrijf uit Leidschendam, dat ook werkt voor de wegen- en mijnbouw, verwacht dat de omzet dit jaar verder toeneemt. De groei is mede te danken aan hogere investeringsbudgetten van oliemaatschappijen. Die zullen dit jaar volgens diverse rapporten met 12 à 15 procent stijgen tot een recordhoogte van in totaal 490 miljard dollar.

Volgens Fugro stoelt de voorspelling op een gemiddelde olieprijs in 2011 van 77 dollar per vat tegen 70 dollar vorig jaar en 58 dollar in 2009. Het bedrijf haalt bijna driekwart van de omzet uit diensten aan de olie- en gasindustrie.

Geleidelijke verbetering

Fugro verwacht een geleidelijke verbetering van een aantal markten waarop het actief is. ,,Dit zal ruimte bieden voor optimalisatie van bezettingsgraden en wellicht enig prijsherstel in de sectoren die onder druk staan'', aldus de onderneming.

De prijsdruk bij seismisch onderzoek op zee zal echter nog enige tijd aanhouden. Dat komt doordat de capaciteit, die de afgelopen jaren toenam, nog steeds hoger is dan de groeiende vraag. De relatief strenge winter in het noordelijk halfrond leidde onder meer in de Verenigde Staten tot vertraging van projecten.

Fugro heeft voor 1,55 miljard euro aan opdrachten in portefeuille, waarvan 58 procent zeker is. De omvang van de werkvoorraad is bijna 14 procent hoger dan begin 2010.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen