ANP5 dec '11 21:25Aangepast op 5 dec '11 23:05

S&P beziet kredietstatus van eurolanden

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - De kans bestaat dat de zes sterkste eurolanden, waaronder Nederland, de hoogst denkbare kredietstatus (AAA) bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's verliezen. S&P houdt namelijk de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht, zo bevestigde de financiële dienstverlener maandag.

Behalve Nederland hebben nog 14 eurolanden maandag te horen gekregen dat hun kredietstatus onder de loep wordt gelegd en mogelijk neerwaarts wordt herzien. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden. De rating van Griekenland is niet in het geding omdat die al op een zeer laag niveau staat. Die van Cyprus stond al op de helling. Een lagere kredietstatus leidt er in de regel toe dat een land meer rente moet betalen op staatsleningen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde niet inhoudelijk ingaan op het besluit van S&P. Wel zei hij dat het nieuws duidelijk maakt dat de schuldencrisis alle eurolanden kan raken. ,,Het is niet voor niets dat Nederland concrete voorstellen heeft gedaan die bij moeten dragen aan een oplossing van deze crisis. Daar werken we nu hard aan. Daarnaast laat het nogmaals zien dat het goed is dat dit kabinet koersvast is ten aanzien van het op orde brengen van het huishoudboekje van Nederland.''

Gerelateerde artikelen