ANP9 dec '11 10:48Aangepast op 9 dec '11 11:18

DNB informeert Financiën 'zo vroeg mogelijk'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Als er bij een individuele financiële instelling problemen dreigen, dan informeert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de minister van Financiën ,,zo vroeg mogelijk''. Dat zei president Klaas Knot van DNB vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt.

,,Wij hebben elke 14 dagen lunchoverleg. Als er iets speelt bij een instelling, dan spreken wij daarover. In geanonimiseerde vorm of gewoon met naam en toenaam'', aldus Knot. Hij noemde 'maatschappelijke onrust' of 'een mogelijke interventie' als criteria om de minister bij te praten.

,,Op het moment dat je denkt: oei, bij deze instelling zou iets mis kunnen gaan dus mogelijk komt het depositogarantiestelsel in beeld. Dan praat je daarover met de minister.'' Hij zei de minister liever te vaak te waarschuwen dan te weinig.

Belemmering

Knot zei wel dat de stroom informatie die DNB van financiële partijen krijgt minder wordt naarmate DNB die info vaker deelt met andere partijen. ,,En dat belemmert ons toezichtswerk.''

De president van DNB zei dat de regels over vertrouwelijkheid van informatie over afzonderlijke banken behoorlijk strikt zijn als gevolg van een Europese richtlijn. Minister Jan Kees de Jager van Financiën probeert die in internationaal overleg te versoepelen. Dat kan gevolgen hebben voor onder meer parlementair onderzoek en voor de Algemene Rekenkamer.

Gerelateerde artikelen