ANP6 dec '11 07:55Aangepast op 6 dec '11 08:32

'Lagere opening Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Het optimisme over de aanpak van de Europese schuldencrisis wordt daarbij getemperd door de dreiging van een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van de meeste eurolanden.

,,De AEX zal tussen 2 en 4 punten lager openen en mogelijk verder wegzakken gedurende de dag. Het slechte nieuws van Standard & Poor's komt hard aan. Vooral voor Frankrijk is de klap hard. Dat land heeft nu nog de hoogste kredietstatus, maar die zal mogelijk met 2 stappen worden verlaagd. S&P zet daarmee de boel flink op scherp voorafgaand aan de EU-top'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft 15 eurolanden, waaronder Nederland, maandagavond gewaarschuwd dat ze hun kredietstatus mogelijk zullen verliezen. S&P bevestigde maandag de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht te zullen houden en mogelijk neerwaarts te herzien. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden.

Oneerlijk

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, noemt de beslissing van de kredietbeoordelaar ,,oneerlijk en een wilde overdrijving''. Hij sprak van ,,verbazing na alle inspanningen van de afgelopen dagen''.

Griekenland krijgt per direct de volgende 8 miljard euro aan noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitgekeerd. Het bestuur van het IMF heeft daarvoor maandagavond groen licht gegeven. De ministers van Financiën van de eurolanden waren vorige week al akkoord gegaan.

Dreiging

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen dinsdag omlaag door de dreiging van een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van de eurolanden. In Tokio eindigde de Nikkei 1,4 procent lager. In Sydney zakte de All Ordinaries 1,3 procent, ondanks een renteverlaging van 25 basispunten door de Australische centrale bank.

De effectenbeurzen in New York sloten maandag met winst. Amerikaanse beleggers waren, evenals hun Europese collega's, hoopvol gestemd over een oplossing van de schuldencrisis in de eurozone. Het bericht van S&P temperde evenwel het optimisme.

Winsten

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 12.097,83 punten. De S&P 500 steeg 1 procent tot 1257,08 punten en schermenbeurs Nasdaq won 1,1 procent tot 2655,76 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag ook met winsten. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent hoger op 305,10 punten. De MidKap-index steeg 1,7 procent tot 467,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tot 1,1 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3352 dollar waard, tegen 1,3455 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 100,51 dollar per vat en Brentoliezakte 0,6 procent tot 109,14 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen