ANP10 mei '11 16:00Aangepast op 10 mei '11 17:03

KPN zakt weg op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hielden hun winsten dinsdagmiddag vast. Beleggers legden de zorgen over de Griekse schulden naast zich neer en concentreerden zich op sterke economische berichten uit China en mooie resultaten van grote bedrijven. In Amsterdam zakte KPN in de middaghandel weg door teleurstelling over de strategie voor de komende vier jaar.

De AEX-index noteerde met ruim een half uur handel voor de boeg 1,5 procent hoger op 361,36 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 652,96 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten van 1,2 tot 1,5 procent geboekt.

Telecomconcern KPN kreeg de handen niet op elkaar met zijn nieuwe plannen. Analisten misten concrete financiële doelen van het bedrijf, dat de komende jaren de strijd wil aangaan op het Nederlandse breedbandnetwerk. Beleggers zetten KPN 3,5 procent lager.

Geruchten

Europese banken en verzekeraars herstelden mede dankzij geruchten over nieuwe noodsteun voor Griekenland van de klappen die ze maandag kregen. Vertegenwoordigers van de eurozone en van de Griekse regering ontkenden dat er over nieuwe steun werd onderhandeld, maar maakten daarmee geen einde aan de opmars van de financiële fondsen.

In de AEX stond ING bovenaan met een winst van 4,1 procent. Het concern is volgens The Wall Street Journal in gesprek met de Amerikaanse kredietverlener Ally Financial over de verkoop van internetbank ING Direct USA. Aegon kreeg er 1,4 procent bij. In de MidKap won SNS Reaal 2,6 procent.

Uitzendondernemingen

Uitzendondernemingen profiteerden van sterke kwartaalresultaten van marktleider Adecco. Dat bedrijf zag de omzet en winst in het eerste kwartaal sterk groeien. Brunel, dat later deze week de eigen kwartaalresultaten publiceert, was de koploper in de MidKap met een plus van 7,3 procent. Randstad won in de AEX 1,6 procent. Adecco werd zelf in Zurich ruim 1 procent meer waard.

In Londen profiteerden mijnbouwers van sterke handelscijfers van China, waar de export vorige maand naar een nieuw recordniveau steeg. Dit wordt gezien als een goed teken voor de kracht van de wereldeconomie en daarmee voor de vraag naar grondstoffen. Xstrata, BHP Billiton en Rio Tinto wonnen 1 tot 2 procent.

De euro werd dinsdagmiddag voor 1,4355 dollar verhandeld, tegen 1,4265 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen