ANP4 nov '11 07:21

Papandreou wacht spannende stemming

De Griekse premier Papandreou. EPA
De Griekse premier Papandreou. EPA

ATHENE (ANP) - Het is zeer de vraag of George Papandreou na vrijdag nog premier is van Griekenland. Vrijdagavond stelt de regering in het parlement in Athene de vertrouwensvraag, na een uiterst roerige politieke week.

Het is zeer onzeker of de regering voldoende steun krijgt. Als Papandreou de stemming verliest, moeten er binnen 30 dagen verkiezingen plaatsvinden in Griekenland.

Papandreou geldt als aangeschoten wild sinds zijn pleidooi voor een referendum over het noodhulppakket van de EU en IMF. Het plan leidde tot verbijstering in binnen- en buitenland, omdat het de bodem wegsloeg onder een net moeizaam tot stand gekomen Europees akkoord over maatregelen om de Griekse staatsschuld de baas te worden. Donderdag zag Papandreou alsnog af van zijn plan, onder zware druk van andere Europese regeringsleiders, de Griekse oppositie en prominente partijgenoten.

Volgens de Griekse staatstelevisie hebben twee parlementariërs van Papandreou's socialistische Pasok-partij het vertrouwen in de regeringsleider opgezegd, waarmee de regering niet meer zou kunnen rekenen op een meerderheid in het parlement.

Gerelateerde artikelen