ANP12 dec '11 01:12Aangepast op 12 dec '11 07:01

Noriega na bijna 22 jaar weer thuis in Panama

Door de Panamese regering verstrekte foto van Noriega. EPA
Door de Panamese regering verstrekte foto van Noriega. EPA

PANAMA-STAD (ANP) - Oud-president Manuel Noriega van Panama is maandagochtend vroeg (onze tijd) weer thuis in het Centraal-Amerikaanse land gearriveerd, bijna 22 jaar nadat hij tijdens een Amerikaanse invasie werd ontvoerd.

Volgens Panamese media moest de 77-jarige Noriega bij aankomst door artsen worden onderzocht. Nadere bijzonderheden zijn niet meegedeeld. Het bejaarde oud-staatshoofd heeft eerder een beroerte gehad en kampt met een zwakke gezondheid.

Frankrijk leverde Noriega uit, zodat hij in Panama een celstraf van 20 jaar kan uitzitten. Hij was veroordeeld voor de moord op 11 politieke tegenstanders.

Drugssmokkel

Noriega regeerde Panama van 1983 tot 1989. Hij combineerde zijn machtige positie met drugssmokkel en het witwassen van crimineel geld. Een Amerikaanse invasie maakte een einde aan zijn bewind. Na zijn val werd Noriega onmiddellijk naar de VS overgebracht en daar veroordeeld tot 40 jaar cel wegens onder meer drugshandel en witwassen. Hij zat een deel van de straf uit en werd in 2007 uitgeleverd aan Frankrijk. Een rechtbank in dat land had hem bij verstek veroordeeld wegens witwaspraktijken.

Nabestaanden van de slachtoffers die Noriega als dictator maakte, hekelen dat hij nooit berouw heeft getoond. Volgens waarnemers in Panama zijn jongere Panamezen die de dictatuur niet meer hebben meegemaakt, vooral bezig met de economische problemen van vandaag. De gemiddelde leeftijd in Panama is 27 jaar.

Gerelateerde artikelen