Tekorten en krimp nekken Portugal
AMSTERDAM (AFN) - De financiële nood van Portugal is ontstaan door de combinatie van een hoog overheidstekort en de slechte economische vooruitzichten van het land. Hierdoor groeide de vrees onder investeerders dat het Zuid-Europese land zijn schulden uiteindelijk niet kan betalen. Portugal moest daardoor in de afgelopen maanden steeds hogere rentes betalen op zijn staatsleningen, wat de financiële problemen onhoudbaar dreigde te maken.
Het tekort van de Portugese overheid liep door de financiële crisis op tot 9,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2009. Dat is aanzienlijk boven de grens van 3 procent die in de begrotingsregels van de Europese Unie is vastgelegd. Door forse bezuinigingen wilde de regering van premier José Socrates het tekort dit jaar terugdringen tot 4,6 procent en tot minder dan 3 procent in 2012. Zijn regering wist de extra bezuinigingen die hiervoor nodig waren echter niet door het parlement te krijgen, waarna Socrates zijn ontslag indiende.
De enorme bezuinigingsoperatie die nodig is om de financiën op de rails te krijgen, heeft de vooruitzichten voor de economie van het land verder verslechterd. Voor dit jaar voorspelt de Portugese centrale bank een krimp van 1,4 procent, waarmee de achteruitgang even groot zou zijn als in 2010. Volgens de centrale bank bestaat het risico dat de Portugese economie, die in de jaren voor de recessie al veel minder sterk groeide dan die van andere eurolanden, ook in 2012 krimpt.
Werkloosheid
De staatsschuld van Portugal liep in 2009, het meest recente jaar waarover definitieve cijfers beschikbaar zijn, op tot bijna 77 procent van het bbp. De werkloosheid ligt sinds augustus vorig jaar hoger dan 11 procent van de beroepsbevolking.
Portugal had in 2010 op Slowakije en Malta na het laagste bbp per hoofd van de bevolking van alle landen waar met de euro wordt betaald.