ANP21 sep '11 07:49Aangepast op 21 sep '11 08:35

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam zal de beurs woensdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen in de min beginnen. Na de sterke koersstijging van maandag zijn beleggers voorzichtiger geworden en willen ze eerst de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve afwachten.

,,De AEX zal zo'n 1 tot 2 punten lager openen. Het zou net als in Azië en de Verenigde Staten een onrustige handelsdag kunnen worden, waarbij men wacht op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Fed. De markt verwacht dat de Fed een zogenoemde 'Operatie Twist' zal uitvoeren waarbij kortlopend papier wordt verruild voor langlopend papier'', aldus vermogensbeheerder Kian Liem van Haags Effektenkantoor.

In Duitsland zijn de regeringspartijen CDU/CSU en FDP het dinsdagavond eens geworden over een wettekst die het Europese noodfonds EFSF versterkt. Het Duitse parlement moet eind deze maand over het wetsvoorstel stemmen. De nieuwe wet stelt de Duitse overheid in staat tot maximaal 211 miljard euro garant te staan voor leningen aan noodlijdende eurolanden.

Azië

Griekenland liet weten dat de gesprekken met de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank over het volgende deel van de noodhulp volgende week worden voortgezet.

In Azië lieten de belangrijkste beurzen woensdag overwegend beperkte winsten zien. De markten kenden een schommelend verloop waarbij beleggers voorzichtig bleven in afwachting van de Amerikaanse centrale bank. In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent hoger.

Dow-Jonesindex

Op Wall Street zakten de Amerikaanse beurzen dinsdag aan het eind van de handelssessie weg. Vooral de als meer risicovol beschouwde technologiefondsen deden het slecht.

De Dow-Jonesindex wist uiteindelijk nog een kleine winst vast te houden en eindigde 0,1 procent hoger op 11408,66 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1202,09 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq zakte 0,9 procent tot 2590,24 punten.

Europese beurzen

De Europese beurzen sloten eerder op de dag flink hoger. De AEX-index eindigde 1,8 procent hoger op 279,54 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 470,82 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 2,9 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3709 dollar waard tegen 1,3690 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 86,83 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,1 porcent tot 110,61 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen