AFN14 nov '13 13:52Aangepast op 14 nov '13 17:47

Tuchtzaak tegen notarisservice Hema

Auteur: ANP Nieuws

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat notarissen niet kunnen meewerken aan de nieuwe notarisservice van de Hema.

Naar de mening van de organisatie is niet duidelijk of betrokken notarissen de wet- en regelgeving naleven. De KNB meldde donderdag de zaak voor te leggen aan de tuchtrechter.

Volgens de KNB wordt bij veel initiatieven steeds vaker een deel van het werk overgelaten aan de consument zelf. Dat zou leiden tot een ,,steeds verdere verschraling van de rechtsbescherming voor de consument en van de invulling van de zorgplicht die de notaris daarbij heeft''.

Via de service van Hema kunnen consumenten hun samenlevingscontract of testament online opstellen. Een notaris neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken voor de ondertekening.

Verbazing
Hema laat weten ,,verbaasd'' te zijn door het bericht. ,,Dit is geen nieuw fenomeen. Er zijn meer websites die dit soort diensten aanbieden'', zegt een woordvoerster. Volgens haar is de KNB mogelijk geschrokken van de vele aandacht die de notarisservice van Hema heeft gekregen. ,,We hebben al veel aktes verkocht. De notariële wereld is altijd erg gesloten geweest en die wordt nu toch een stuk opener.''

Eerder stelde de KNB nog dat dit soort initiatieven ,,prima'' zijn ,,voor mensen die goed weten wat ze doen en zelf de juridische gevolgen begrijpen''.

Een woordvoerster verklaart nu dat de beroepsorganisatie bij Hema's lancering van de nieuwe notarisservice ,,nogal overvallen'' was. ,,Maar nu we weten hoe de service er feitelijk uitziet, hebben wij daar toch een paar vraagtekens bij. Wij vinden dat de tuchtrechter zich daarover moet uitspreken'', aldus de KNB-zegsvrouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen