AFN18 nov '13 10:46Aangepast op 18 nov '13 13:19

Verkoop woningen toegenomen

Auteur: ANP Nieuws

De verkoop van woningen is in oktober met bijna 17 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

ANP
ANP

Het Kadaster registreerde 9929 verkochte woningen, tegen 8507 een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers.

Vergeleken met de voorgaande maand september is er sprake van een stijging met 6,9 procent.

Van alle soorten woningen werden er vorige maand meer verkocht vergeleken met vorig jaar. Vooral vrijstaande woningen waren in trek, met een plus van 22,5 procent. Bij tussenwoningen (plus 16 procent) is de stijging het minst groot.

Eerder vandaag zei minister Blok van Wonen op BNR al dat herstel van de woningmarkt overduidelijk heeft ingezet. "Dat zie je toch om je heen gebeuren. Het is toch niet een mening. Het is toch een constatering op basis van de cijfers die nu maand op maand naar buiten komen, dat het aantal verkopen aan het toenemen is. En dat zeker in de Randstad de prijzen weer voorzichtig aan het stijgen zijn."

Geen optimisme
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft, is aanzienlijk minder enthousiast. Volgens hem geven de cijfers eigenlijk nog geen aanleiding tot optimisme. "Als je een jaar terug kijkt wel, maar het dieptepunt was ongeveer in oktober. Begin dit jaar zaten we zo ongeveer rond de 8000 verkopen per maand. Dat is in juli gestegen naar bijna 10.000. En sinds juli is het een beetje constant."

De hoogleraar hoopte zelf dat de stijging vanaf juli door zou zetten. "Maar je ziet eigenlijk de laatste drie maanden een stabilisatie en niet een verdere toename. Als het een aantal maanden op dit peil zou blijven zit je nog maar op 120.000 verkochte woningen. Dat is maar dan de 100.000 van een jaar geleden maar het is nog aanmerkelijk dan de 220.000 waar we voor de crisis op zaten. Het is ten opzichte van een jaar geleden zeker spectaculair en dat was ook te verwachten. Maar ten opzichte van de afgelopen drie tot vier maanden is het nou niet echt een verbetering"

Zeeland
Het aantal verkochte woningen steeg in alle provincies. In Zeeland is de stijging het grootst met een verkoopsprong van 41 procent. In Overijssel (plus 7,1 procent) was de groei het minst groot.

Het Kadaster maakte maandag ook bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in oktober met 12,4 procent is gedaald tot 197.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag bekend hoe de huizenprijzen zich vorige maand hebben ontwikkeld. De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, liet vorige week al weten dat de eerste tekenen van prijsherstel op de woningmarkt zichtbaar zijn. Maar de huizenprijzen zullen volgens de bank pas volgend jaar echt stabiliseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen