AFN5 nov '13 07:37Aangepast op 5 nov '13 08:29

DSM ziet resultaten verbeteren

Auteur: ANP Nieuws

Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal een hoger resultaat behaald, ondanks het uitdagende economische klimaat. Dat maakte de onderneming vanochtend bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg op jaarbasis met 27 procent tot 342 miljoen euro, wat iets beter is dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De omzet ging met 4 procent omhoog naar 2,4 miljard euro. Hier werd gemiddeld gerekend op 2,5 miljard euro. De nettowinst (na buitengewone posten) kwam uit op 117 miljoen euro. Hier lag de consensus van analisten gemiddeld op 127 miljoen euro.

De zogenoemde 'core net profit' bedroeg 148 miljoen euro, tegen 111 miljoen euro een jaar geleden.

Verwachtingen
DSM handhaafde de verwachtingen voor heel 2013. Daarbij wordt gerekend op een ebitda van net onder de 1,35 miljard euro. Daarnaast rekent DSM voor 2015 op een ebitdamarge van 14 tot 15 procent.

Het bedrijf gaf aan dat de tak Nutrition dit jaar 'duidelijk' hogere resultaten zal laten zien. Nutrition liet in het derde kwartaal een omzetgroei optekenen van 12 procent tot ruim 1 miljard euro en een toename van de ebitda met 20 procent tot 242 miljoen euro.

Substantieel beter
Bij Pharma wordt door DSM op 'substantieel' betere resultaten gerekend, al blijven de marktomstandigheden uitdagend. Voor Performance Materials wordt op een verbetering van de resultaten gerekend en voor Polymer Intermediates worden lagere resultaten voorspeld.

Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb gaf verder in een toelichting aan alle opties voor de caprolactam-activiteiten te bekijken. In september werd gemeld dat DSM in een vergevorderd verkoopproces zou zijn voor die activiteiten. DSM is wereldwijd een van de belangrijkste producenten van caprolactam, dat gebruikt wordt in onder meer plastic, tapijten en auto's.

Gerelateerde artikelen