AFN21 okt '13 07:26Aangepast op 21 okt '13 09:04

Meer winst voor AkzoNobel

Auteur: ANP Nieuws

AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van dit jaar de winst zien stijgen, onder meer als gevolg van hogere volumes en lagere herstructureringslasten.

De omzet ging wel omlaag, zo maakte het verfconcern maandag voorbeurs bekend.

Over de afgelopen 3 maanden kwam de omzet uit op 3,78 miljard euro. Dat is 5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar hoger dan de verwachting van analisten. De omzet daalde voornamelijk door negatieve valuta-effecten en de verkoop van onderdelen. Het bedrijfsresultaat steeg met 22 procent tot 303 miljoen euro, terwijl er netto 155 miljoen euro werd bijgeschreven, 41 procent meer dan vorig jaar.

AkzoNobel verwacht dat de marktomstandigheden voorlopig ,,uitdagend' blijven. De onderneming gaat zijn 'prestatieverbeterprogramma' sneller uitvoeren en denkt in het vierde kwartaal 160 miljoen euro aan herstructureringskosten te moeten boeken. Daardoor zal het bedrijfsresultaat voor incidentele posten over heel 2013 niet hoger uitvallen dan 908 miljoen euro, zo meldde het concern. In de periode januari-september 2013 bedroeg het bedrijfsresultaat in totaal 842 miljoen euro. De onderneming denkt dit jaar in totaal 300 miljoen euro aan herstructureringskosten te moeten boeken, waarvan tot nu toe 144 miljoen euro al is geboekt.

Rendement
Financieel topman Keith Nichols liet maandag weten dat AkzoNobel effect begint te zien van de verbeteracties. Bij alle drie de bedrijfsonderdelen is het rendement gestegen, aldus Nichols.

De tak Decorative Paints boekte een stabiele omzet van 1,14 miljard euro, terwijl de volumes stegen en het bedrijfsresultaat verdubbelde ten opzichte van vorig jaar tot 107 miljoen euro. Bij Performance Coatings daalde de omzet licht, onder meer door de zwakke vraag in Europa. Omdat de herstructureringskosten lager lagen dan in 2012, ging het bedrijfsresultaat juist vooruit. Specialty Chemicals boekte een lagere omzet, vooral door de verkoop van Chemicals Pakistan. Ook het bedrijfsresultaat daalde, vooral door hogere herstructureringskosten.

De ontwikkelde markten, Europa en de Verenigde Staten, zijn op dit moment min of meer stabiel, liet Nichols verder weten in een toelichting. AkzoNobel voelt geen impact van de recente gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid. In China en de rest van Azië is de groei inmiddels iets bescheidener dan in de voorgaande jaren, maar het gaat nog steeds om een ,,aantrekkelijk groeiniveau'', aldus Nichols. De verftak in China laat ,,bemoedigende groei'' zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen