AFN11 nov '13 15:56Aangepast op 11 nov '13 16:24

Rabobank vreest onrust door bankenunie

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (AFN) - De Rabobank vreest dat de oprichting van de Europese bankenunie op korte termijn voor marktonrust kan zorgen, omdat nog niet voldoende afspraken zijn gemaakt.Het nieuwe bankentoezicht waarmee Brussel wil voorkomen dat overheden in de problemen raken als banken dreigen om te vallen, versterkt de financiële stabiliteit vooral op de lange termijn, zegt Rabo-econoom Michiel Verduijn.

Het nieuwe bankentoezicht waarmee Brussel wil voorkomen dat overheden in de problemen raken als banken dreigen om te vallen, versterkt de financiële stabiliteit vooral op de lange termijn, zegt Rabo-econoom Michiel Verduijn. Op korte termijn lijkt de oprichting van de bankenunie juist te resulteren in grote onduidelijkheid bij investeerders.

Omdat het niet de bedoeling is dat de bankenunie straks met de rekening opgescheept wordt van problemen die al voor het instellen van het toezicht aanwezig waren, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs een soort toelatingstest aangekondigd. Het is volgens Verduijn echter nog onvoldoende duidelijk hoe de kapitaalproblemen van banken die nog niet aan de juiste criteria voldoen, precies moeten worden opgelost.

Onder druk

Er zijn bijvoorbeeld nog geen uniforme 'bail-in'- regels vastgesteld, die regelen hoeveel aandeelhouders en obligatiehouders moeten bijdragen aan het herstelplan van een bank. ,,Dat zorgt voor onduidelijkheid bij investeerders. Kijk maar naar de discussie over de gedupeerde obligatiehouders bij de nationalisatie van SNS Reaal in Nederland.''

Banken die in eerste instantie niet door de test komen, zullen extra moeite hebben om financiering te vinden, verwacht Verduijn. De econoom wijst erop dat hierdoor ook de kredietverlening van deze banken onder druk kan komen te staan. Dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor de gehele Europese economie.

,,Het is belangrijk dat Europa snel met een oplossing komt voor dit probleem. Wanneer banken hun herstel niet met eigen vermogen kunnen bekostigen, dan zal de nationale overheid van het land van de betreffende bank of uiteindelijk het Europese noodfonds moeten bijspringen'', aldus de Rabo-onderzoeker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen