AFN20 nov '13 10:38Aangepast op 20 nov '13 11:48

Vraag naar hoger opgeleiden groeit weer

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - De kans op een baan voor hoger opgeleiden neemt weer toe.

Dat meldt wervingsbureau Yacht woensdag.

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden is met 8 procent toegenomen in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar tegenover staat een afname van 13 procent van vacatures voor (v)mbo'ers vergeleken met het derde kwartaal van 2012.

Het aantal hoger opgeleiden dat actief op zoek is naar een baan is ook gestegen, met 14 procent. Vorig kwartaal steeg dat aantal met 13 procent en in het derde kwartaal van 2012 met 10 procent. Volgens Yacht heeft deze stijging te maken met het toegenomen vertrouwen in de arbeidsmarkt.

Nieuwe baan

Hoewel de groei merkbaar is in alle vakgebieden en sectoren, zou de vraag het meest zijn gegroeid in de ict-sector, handel, industrie en zakelijke dienstverlening. Ook is er een sterke vraag naar hoger opgeleiden vanuit de overheid en non-profit organisaties.

Uit de analyse blijkt ook dat hoger opgeleiden de voorkeur geven aan een nieuwe baan bij een andere organisatie dan solliciteren voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) boden recentelijk al een lichtpuntje. Ondanks dat het totaal aantal banen verder afnam, vertoonde het totaal aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal een lichte groei, de eerste in 2 jaar tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen