AFN25 sep '13 12:39Aangepast op 25 sep '13 15:34

Franse huishoudens zwaarder belast

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN/RTR) - De Franse regering wil het overheidstekort volgend jaar te lijf gaan met onder meer hogere belastingen voor huishoudens, terwijl het bedrijfsleven juist wordt ontzien.

Dat blijkt uit begrotingsplannen die woensdag naar buiten zijn gebracht.

Lastenverzwaringen en een stevigere aanpak van belastingfraude moeten volgend jaar 3 miljard euro extra in het laatje brengen. Een btw-verhoging levert naar verwachting nog eens 6 miljard euro aan inkomsten op. Bedrijven profiteren van belastingvoordelen die bedoeld zijn om de concurrentiekracht van het land te vergroten.

Daarnaast wordt er voor 15 miljard euro in de overheidsuitgaven gesnoeid. Bij ministeries verdwijnen volgens Franse media ruim 13.000 arbeidsplaatsen. Daar staat echter tegenover dat er 11.000 nieuwe banen worden gecreëerd in het onderwijs en bij politie en justitie.

Hogere opbrengsten

Ondanks de bezuinigingen en hogere opbrengsten komt het Franse begrotingstekort volgend jaar naar verwachting op 3,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is beter dan de verwachte 4,1 procent dit jaar, maar nog altijd boven de Europese norm van 3 procent. Daarvoor heeft Parijs overigens toestemming van de Europese Commissie.

De Franse begroting is gebaseerd op een verwachte economische groei van 0,9 procent in 2014. Eerder ging Parijs voor volgend jaar nog uit van een groei van 1,2 procent. Voor dit jaar wordt een toename van het bbp met 0,1 procent voorspeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen