AFN30 sep '13 21:34

Somber Wall Street wacht op Congres

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden maandag op verlies.

Beleggers reageerden negatief op de nieuwste aflevering van de aanhoudende begrotingsstrijd tussen de Democraten en de Republikeinen, die de overheid opnieuw deels dreigt plat te leggen. In het laatste handelsuur was een compromis nog niet in zicht.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 15.130 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1681 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 3769 punten 0,3 procent onder de slotstand van vrijdag.

Het Amerikaanse Congres moet maandag voor middernacht (lokale tijd) tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen. Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden over de voorwaarden. Zonder compromis worden mogelijk 800.000 ambtenaren tijdelijk op onbetaald verlof gestuurd.

Deal

Een voorstel van de Republikeinen om een tijdelijke deal te sluiten in ruil voor uitstel van de invoering van Obamacare werd maandag zoals verwacht afgewezen in de door de Democraten gedomineerde Senaat. President Barack Obama gaf aan zich niet bij de sluiting van overheidsdiensten neer te leggen en in gesprek te blijven met alle politieke leiders om een oplossing te vinden.

Kredietbeoordelaar Moody's wees er maandag op dat de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten vervelend is, maar dat het echte gevecht gaat om de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Daarover moet volgens de regering voor 17 oktober een akkoord worden gesloten, om te voorkomen dat het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Verlies

In de Dow Jones was de producent van netwerkapparatuur Cisco Systems (plus 0,4 procent) het enige fonds zonder verlies. Procter & Gamble, Nike en Coca-Cola stonden onderaan met verliezen van 1,5 tot 2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,4 procent tot 102,46 dollar. De euro was maandagavond 1,3525 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen