AFN6 sep '13 11:57

Beurzen in afwachting banengroei VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen kwamen vrijdag amper van hun plaats.

Beleggers namen geen nieuwe posities meer in voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen. De banengroei vormt een belangrijke indicator voor het afbouwschema van het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank.

,,De beurzen bewegen mondjesmaat op deze mooie zomerse dag. De kwestie rond Syrië houdt de markt in bedwang. Ook wordt gewacht op het banencijfer uit de VS. In Amsterdam klimt Air France-KLM door een betere bezetting en ook Imtech leeft weer wat op. TMG doet het ook goed na de verkoop van een belang. De rente loopt aan de lange kant verder op door de betere economische vooruitzichten. Die moet niet te ver gaan stijgen want dat is slecht voor aandelen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 369,45 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 552,41 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,2 procent.

Imtech

In de AEX ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een winst van ruim 3 procent. Air France-KLM volgde met een plus van 1,4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus in totaal 7,15 miljoen passagiers. Dat was 3 procent meer dan in augustus 2012.

Gemalto behoorde tot de grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 1,3 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de doelstellingen van het bedrijf. De specialist in digitale beveiliging verwacht zijn operationele winst in 2017 te verdubbelen tot 600 miljoen euro. De totale omzet zal in de periode tot en met 2017 jaarlijks met dubbelcijferige cijfers groeien.

Ziggo

In de MidKap was kabelaar Ziggo de sterkste stijger met een plus van 2,6 procent na een positief analistenrapport van Société Générale. Ook zal Ziggo vanaf 23 september deel uitmaken van de AEX-index. Biotechnologiebedrijf Pharming stond onderaan met een min van 1,5 procent.

Op de lokale markt klom Telegraaf Media Groep (TMG) 1,6 procent. Het mediabedrijf heeft de verkoop van het belang in de Duitse televisiezender ProsiebenSat.1 afgerond. De verkoop levert TMG netto circa 391 miljoen euro op. SNS Securities verwacht dat een groot deel daarvan zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De euro was 1,3109 dollar waard, tegen 1,3120 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 108,70 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 115,45 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen