AFN3 okt '13 10:31Aangepast op 3 okt '13 16:00

Nederlandse bedrijven merken 'shutdown' niet

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Meerdere Nederlandse bedrijven met activiteiten in de Verenigde Staten zeggen nog geen gevolgen te ondervinden van de sluiting van een deel van de Amerikaanse overheid.

Op de langere termijn zijn de effecten onduidelijk.

Producent van technisch textiel TenCate, die voornamelijk zaken doet met de overheid in de VS, liet weten op dit moment geen problemen te ondervinden. Het bedrijf levert onder meer stoffen voor uniformen, materialen voor defensie en kunstgras. Een woordvoerder liet weten dat klanten van het concern, dat halffabrikaten verkoopt, wellicht op den duur de gevolgen van de shutdown zullen merken. Dat is volgens hem nu nog niet het geval.

Ahold, dat meer dan de helft van de omzet haalt uit de supermarktketens in de VS, liet weten de ontwikkelingen op de voet te volgen. ,,In dit stadium is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de gevolgen'', aldus de zegsman.

Ahold

Shell sluit zich aan bij het commentaar van Ahold. Een woordvoerder van het energieconcern voegde toe dat Shell geen grote schommelingen ziet van de olie- en gasprijzen als gevolg van de shutdown. Een van de instanties waarmee Shell te maken heeft in de VS is het Environmental Protection Agency (EPA), een agentschap dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en het milieu. ,,De behandeling van aanvragen duurt vaak maanden, dus als het EPA 1 of 2 weken stil ligt, heeft dat geen effect.''

Advies- en ingenieursbureau Arcadis ondervindt geen gevolgen van de sluiting van een deel van de overheid, zo liet een woordvoerder van de onderneming desgevraagd weten. ,,Wij werken in de Verenigde Staten hoofdzakelijk voor private opdrachtgevers en we verwachten geen effect van de shutdown'', aldus de zegsman. Arcadis is in de VS onder meer actief op de water- en milieumarkt.

Boskalis meldde dat dochterbedrijf Dockwise in de VS ook geen hinder ondervindt van de shutdown, omdat de maritiem transporteur geen opdrachten voor de overheid uitvoert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen