AFN11 nov '13 16:01Aangepast op 11 nov '13 17:23

Staking dreigt bij AkzoNobel in Deventer

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - FNV Bondgenoten heeft een ultimatum neergelegd bij AkzoNobel ten aanzien van de vestiging in Deventer.

Wanneer het verf- en chemieconcern woensdag voor 12.00 uur niet is ingegaan op eisen voor een goed sociaal plan, volgt donderdag een staking. Dat zei bestuurder Ron Vos van de vakbond maandag.

Vakbond CNV Vakmensen sluit zich aan bij het ultimatum van FNV en is ook van mening dat AkzoNobel te weinig biedt. ,,De fabriek in Deventer heeft nog nooit verlies gedraaid'', aldus CNV. De vakbond vindt de beoogde sluiting ,,een typisch voorbeeld van pure winstmaximalisatie.''

AkzoNobel kondigde in augustus aan de productie van chemicaliën over te hevelen van Deventer naar fabrieken in Europa, Noord-Amerika en China. Ongeveer 165 werknemers krijgen te maken met een sociaal plan.

Uitkomst onderzoek

De ondernemingsraad onderzoekt of de locatie in Deventer open kan blijven. Vos verwacht dat de uitkomst begin december bekendgemaakt wordt. Omdat sluiting echter een reële mogelijkheid is, wil FNV een goed sociaal plan afspreken voor de werknemers die hun baan dreigen te verliezen. ,,Onze leden in Deventer hebben aangegeven dat zij betere afspraken willen dan het mobiliteitsplan dat AkzoNobel eenzijdig heeft opgesteld.''

De vakbond wil dat de werknemers boventallig worden verklaard, zodra definitief is beslist dat de fabriek in Deventer wordt gesloten. AkzoNobel wil de werknemers pas boventallig verklaren op het moment dat het werk verdwijnt en verwacht in 2016 klaar te zijn met de sluiting. ,,Dat betekent dat ze kunnen fluiten naar een ontslagvergoeding'', aldus Vos die AkzoNobel beticht van een ,,starre houding''.

Een woordvoerder van AkzoNobel betreurt de situatie, maar vindt dat het concern voldoende biedt. ,,Het mobiliteitsplan, dat gebouwd is op de oude kantonrechtersformule, is 13 keer eerder met succes gebruikt, maar in Deventer vindt het personeel het te weinig.'' De zegsman denkt niet dat de partijen voor woensdag nader tot elkaar zullen komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen