AFN6 jun '13 19:33

Verliezen op Wal Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street stonden donderdag in de middaghandel op verlies.

Beleggers waren voorzichtig in afwachting van de banencijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 14.890 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1605 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,4 procent daalde tot 3388 punten.

Het banenrapport van de overheid moet vrijdag meer duidelijkheid geven over de kracht van het economische herstel in de VS. Het is echter onzeker hoe de markten de resultaten zullen interpreteren. Een goede banengroei is weliswaar een duidelijk signaal van economische groei, maar kan er ook voor zorgen dat de Federal Reserve zijn ruime stimuleringsbeleid, de motor achter op de opmars van de aandelenbeurzen, gaat terugschroeven.

Plannen

,,Het is afwachten'', zei een Amerikaanse handelaar tegen persbureau Bloomberg. ,,We moeten zekerheid hebben dat de Fed het stimuleringsbeleid niet afbouwt of we moeten een duidelijke verbetering in de economie zien om een verdere stijging van de koersen te krijgen.''

Eerder op de dag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) geen nieuwe maatregelen te nemen om de Europese economie te stimuleren. Volgens ECB-president Mario Draghi liggen er plannen klaar, maar is er nog reden ze in te voeren. Die terughoudendheid, waardoor voorlopig ook werd afgezien van een negatieve rente op ECB-deposito's, stuwde donderdagavond de waarde van de euro tot 1,3235 dollar. De Europese munt was bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag 1,3205 dollar waard en werd woensdag nog voor minder dan 1,31 dollar verhandeld.

Costco

Detailhandelaren trokken de aandacht op Wall Street door onverwacht sterke verkoopcijfers van Costco. Dat bedrijf, een van de grootste detailhandelsconcerns van de VS, zag de verkopen in mei met 5 procent stijgen. Het aandeel Costco klom 1 procent. In de Dow Jones stond doe-het-zelfketen Home Depot bovenaan met een winst van 2,2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,3 procent tot 94,92 dollar. Die stijging hing samen met de verzwakking van de dollar. Een daling van de Amerikaanse munt stuwt over het algemeen de in dollars genoteerde olieprijs, omdat olie daardoor goedkoper wordt voor kopers die andere valuta hanteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen