AFN4 sep '13 19:37Aangepast op 4 sep '13 22:21

Autobouwers en tech in trek op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Een Senaatscommissie stemde woensdagavond voor militair ingrijpen in Syrië, maar dat had geen effect op de beurshandel in New York.

EPA
EPA

Beleggers op Wall Street hadden meer oog voor een stevige stijging van de autoverkopen en gunstig nieuws voor een aantal technologiebedrijven. Ook waren de ogen gericht op het banencijfer dat vrijdag naar buiten komt in de hoop dat daar uit af te leiden valt wanneer de Fed begint met het afbouwen van steun. Volgende week stemt naar verwachting de plenaire Senaat over een militair optreden tegen Syrië.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 14.930,87 punten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1653,08 punten en de Nasdaq won 1 procent tot 3649,04 punten.

Diverse autofabrikanten, waaronder Chrysler, General Motors (GM) en Ford, maakten hun verkoopcijfers over augustus bekend. Voor deze traditionele 'grote drie' was de afgelopen maand de succesvolste in jaren met verkoopstijgingen tot 15 procent. Ford steeg 3,5 procent en GM won 5 procent. Chrysler is merendeels in handen van het Italiaanse Fiat.

Microsoft

De chipfabrikanten Micron Technology en SanDisk profiteerden met winsten tot 5,3 procent van een brand bij rivaal SK Hynix in China, dat daardoor zijn productie moest stilleggen. Het aandeel Apple kreeg een koopadvies van Cantor Fitzgerald en was onderwerp van speculatie over een samenwerking met China Mobile. Het technologieconcern steeg daarop ruim 2 procent.

Microsoft (min 2,2 procent) viel als een van de weinige bedrijven uit de toon. Morgan Stanley waardeerde het aandeel af naar aanleiding van de dinsdag aangekondigde overname van grote delen van Nokia. Volgens de bank kan de aankoop ter waarde van 5,44 miljard euro nog mislukken en zullen de kosten van Microsoft stevig stijgen als de transactie wel lukt.

LinkedIn

LinkedIn verloor 3 procent. De zakelijke netwerksite wil met de uitgifte van nieuwe aandelen ongeveer 1 miljard dollar (759 miljoen euro) ophalen, onder meer om nieuwe producten te kunnen ontwikkelen. Dat bedrag is veel groter dan het geld dat met de beursgang van het bedrijf in 2011 werd opgehaald.

De euro was 1,3213 dollar waard, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 107,25 dollar per vat. Brent zakte 0,7 procent tot 114,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen